Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Witam mam problemy ze skórą Kompletnie nie wiem czym się myć Próbowałem delikatnych mydeł żeli różnych firm Nic mi nie pomaga moja skóra sfędzi jest przesuszona jak bym kompletnie nie miał tej bariery ochronnej Jak pielęgnować taką skórę? czym myć może samą wodą??:) można tak??:) twarz też mam strasznie przesuszoną z lekkim trądzikiem Skóra głowy tak samo swędzi włosy po myciu są jak siano Jestem chłopakiem nie mam w naturze dbania o siebie w przesadny sposób używania setki kosmetyków Ale naprawdę coś mi się dzieje ze skórą tylko nie wiem co??? i jak z tym walczyć???
Witam ! Do pielęgnacji suchej skóry należy podejść kompleksowo : - do mycia ciała używaj mydeł bądź żeli nawilżających, - po kąpieli należy zastosować balsam natłuszczający oczywiście zwróć uwagę aby te preparaty przeznaczone były dla skór przesuszonych, - do mycia twarzy trądzikowej - specjalne mydło. Wszystko to kupuj w dobrych drogeriach. A generalnie należy pić dużo wody najlepiej niegazowanej. Efekty nie pokażą się od razu ale myślę, że już po 2 tyg. powinieneś odczuć różnicę. Pozdrawiam.
Też mam bardzo suchą skórę i jak mówi pani wyżej należy po kąpieli solidnie ją nawilżać. A w kwestii mydła - w ogóle ani mydłem ani wodą staram się nie dotykać twarzy. Po umyciu buzi wodą skóra staje się okropnie napięta. Czym wobec tego ją myję? Mleczkiem kosmetycznym. Wkurza mnie to ale cóż zrobić :/ Po takim myciu - oczywiście obowiązkowo krem do cery b.suchej. Choć przyznam szczerze, ze zwykły krem bambino czy nivea w moim przypadku raczej nie odstaje od tych droższych i "lepszych".
Wikam - do mycia twarzy można jeszcze użyć następującą rzecz - płatki owsiane zalać gorącą wodą i zrobić z tego coś na kształt papki, następnie tą papką delikatnie wmasować w twarz i zmyć przegotowaną wodą. Oczywiście po tym odpowiedni krem. Cera staje się prawie aksamitna. Stosowałam ten sposób gdy miałam poważny problem alergiczny.
Serio? No to spróbuje :) Ja mam nawet problem z pillingiem. Martwy naskórek schodzi - owszem ale to boli, cera robi się jeszcze gorsza... Ostatnio stosowałam enzymatyczny ( dobrze mówię?) ale efektu - brak :(
Ale to nie ma być pyling, tylko stosuje się do mycia twarzy zamiast mydła. A tak na marginesie ten sposób poleciła mi cudowna pani dermatolog z którą można było pogadać o różnych sprawach. I od razu uprzedzę - ona już nie praktykuje.
W moim przypadku żele i mydła nawilżające to nic nie dają Nie odczuwam jakiejś widocznej różnicy A produkty do skóry atopowej są warte ceny pomagają??? Czy to tylko reklama:)