Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
Czy ktos ma podobny problem?w nowy rok o malo nie umarlam po zjedzeniu kilku orzechow laskowych.Spuchlam w ciagu 5 min do tego stopnia ze juz nie moglam oddychac a twarz mialam szokujacej wielkosci,oczu nie bylo wogole widac.Bylam przerazona!po podaniu wapna,hydrokortyzonu i jakiegos leku domiesniowego po 5 godzinach moglam normalnie oddychac a opuchlizna calkowicie zeszla po 3 dniach.To bylo przerazajace.Czy ktos z Was mial takie problemy wlasnie po orzechach?bo ja zawsze je jadlam i pierwszy raz cos takiego mi sie przytrafilo.Nie wiem co moge teraz jesc czego nie bo boje sie ze znow bedzie cos tak strasznego.Dla mnie bylo to okropne przezycie,czulam ze umre,udusz sie zanim przyjedzie pogotowie.
mam juz skierowanie na wizyte ale trzeba czekac i to dosc dlugo bo 2 tygodnie,ale co mi to da?wyjdzie ze mam alergie ale co dalej?boje sie ze zjem cos gdzie beda orzechy a ja nawet nie bede o tym wiedziala?:(bo sa rozne potrawy,dlatego strasznie sie martwie.Dziekuje ci serdecznie za odpowiedz i pozdrawiam:)
Na wielu produktach są już ostrzeżenia, że produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (szczególnie dotyczy to wyrobów cukierniczych). Jeśli testy wykażą alergię na inne pokarmy, to będziesz wiedzieć, czego unikać. A to jest bardzo ważne, więc nie mów, co to da. Zważając na tak silne reakcje, należy też brać pod uwagę, że możesz też reagować na użądlenia owadów (pszczół, os). Powinnaś więc mieć przy sobie lek o nazwie Fast-injekt (strzykawka z efedryną). Do natychmiastowego zastosowania. Pogadaj z lekarzem. Jest to bardzo drogie, ale wygodne w użyciu w przypadku zagrożenia życia.