Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹NeurologNeurologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu nerwowego w szczególności chorobami naczyniowymi (wylewy, udary), zapaleniami opon mózgowo-rdzeniowych, guzami mózgu (glejaki, oponiaki), epilepsją chorobami wieku podeszłego jak choroba Parkinsona i Alzheimera a także chorobami rdzenia kręgowego. Zajmuje się również leczeniem przewlekłych bólów (głowy, mięsni, narządów) oraz problemami ze snem.
Regulamin działu
W tym dziale forum medycznego zapraszamy do dyskusji na tematy związane z chorobami układu nerwowego. Toczące się tu rozmowy mogą pomóc nie tylko samym pacjentom poradni neurologicznej, ale także ich rodzinom. Wymień się swoim doświadczeniem w zakresie leczenia chorób naczyniowych oraz stosowanych przez Ciebie i Twoich lekarzy prowadzących metod powracania do zdrowia po przebytym udarze bądź wylewie. Szukasz informacji o zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych? A może chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat guzów mózgu (glejaków, oponiaków)? Jeżeli tak właśnie jest, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Sprawdź jak radzić sobie z przewlekłym bólem głowy, czy mięśni oraz zaburzeniami snu. Znaczny odsetek rozmów poodejmowanych na forum dotyczy kwestii chorób wieku podeszłego – Parkinsona, Alzheimera. Skorzystaj z okazji i przyłącz się do dyskusji, poszukaj odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości dotyczące spraw neurologicznych.
Od tego lata zmagam się z taką dolegliwością. Otóż nad kolanem po zewnętrznej stronie strasznie mnie piecze, tak jakby ktoś przykładał ci rozgrzane żelazko. Początkowo miało to miejsce tylko jak grałem w piłkę nożną. Potem dokuczało jak siedziałem z nogą zgiętą na zimnym powietrzu lub blisko źródła ciepła (grzejnik w pociągu). Teraz to piecze mnie co chwilę tak po kilkanaście sekund, nawet jak stoję lub chodzę. RTG nie wykazało nic, a ja nie miałem żadnego urazu w tym miejscu. Wybieram się do neurologa ale to dopiero za tydzień. Wie ktoś może w czym tkwi problem?
Wskazane jest wykonanie usg kolana, tzw Doppler.Objaw może wskazywać na problemy z krążeniem ale też może wskazywać na problemy neurologiczne.Rtg nie jest miarodajnym badaniem w tym przypadku
A długo trzeba czekać na takie badania? A jeśli szybko da radę tylko prywatnie to ile kosztuje usg a ile artroskopia. I jeszcze jedno: jak pójdę do neurologa to sam powinien mi dać skierowanie na takie badanie, czy sam powinienem go nakłonić do tego?
Wypowiadam się tylko na temat,mojej wypowiedzi a nie na temat artroskopii(?)Badanie usg można wykonać na skierowanie lub prywatnie(kosz (zależy od radiologa ale do 100zł)Cały problem ze skierowaniem,na początek należy udać się do lekarza ogólnego,wykona podstawowe badania i ew. skieruje do specjalisty( na usg może w tym przypadku skierować lekarz ogólny lub naczyniowiec)neurolog nie skieruje.ogólny też może skierować do ortopedy.Trudno jest oceniać bez badania.