Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹PediatraPediatria – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem dzieci do 18 rok życia. Głownie zainteresowania to rozwój fizyczny i psychiczny dzieci i młodzieży poprzez monitorowanie rozwoju, szczepień okresowych a także leczeniem chorób wieku dziecięcego takich jak odry, świnki, różyczki, ospy oraz późniejszych kiedy nie jest wymagana konsultacja specjalistyczna.
Regulamin działu
Temat zdrowia dzieci jest bliski każdemu rodzicowi, który troszczy się o swoje pociechy. Dział „Pediatria” skierowany jest do wszystkich zainteresowanych zdrowiem oraz chorobami człowieka w wieku dziecięcym oraz dorastania. Zachęcamy do dyskusji o chorobach wieku dziecięcego, takich jak: odra, świnka, różyczka czy ospa. Sprawdź jak je leczyć oraz jak minimalizować powikłania pochorobowe. Podziel się swoim doświadczeniem z innymi rodzicami, a także zadaj pytania, które cię trapią. Zastanawiasz się, które szczepionki pomogą w prawidłowym rozwoju Twojego dziecka, a których lepiej uniknąć? Dowiedz się co sądzą na ten temat inni – już teraz przyłącz się do toczących się dyskusji na te i inne tematy. Warto zdobywać nową wiedzę i informacje dotyczące leczenia dzieci. Doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, iż raz podjęte decyzje mogą mieć wpływ na dalsze życie i zdrowie najmłodszych członków twojej rodziny. Skoncentruj się na tym co najważniejsze – nie zwlekaj, odwiedź forum.
Witam Moja 8 letnia córka raz w roku choruje na zapalenie oskrzeli lub płuc Rok temu przeszła powazne zapalenie płuc z gorączko 40,5 stopnia. Od 3 dni ma ostry kaszel .Pierwszego dnia kaszlu postawiłam jej bezogniowe banki Na 6 szt 3 wyszły bardzo ciemne Nastepnego dnia po postawieniu katar i kaszel zmniejszyły sie Ale dzis w nocy znow kaszel sie nasilił i pojawiła sie goraczka 38 st Chce jej oszczedzic antybiotyków bo corka jest szczupła i po kuracji antybiotykowej długo do siebie dochodzi Podaje jej ambrosol i eurespal .Czy po bankach nastepuje jakies zaostrzenie choroby ? Czy moge jej postawic jutro banki ponownie ? Czy powinnam jednak isc do lekarza i podac antybiotyk ?Dodam ze po ostatniej kuracji antybiotykiem corka przestała na jedna dobe chodzic i trafiła do szpitala reumatologicznego z zapaleniem stawów Stad moje obawy .Prosze o opinie w tej sprawie Pozdrawiam i dziekuje
Witam mój synek 9^lat)tez często choruje i tez unikam antybiotyków.Często mu stawiamy bańki bezogniowe i jest znaczna po nich poprawa.Ostatnio po trzech dniach od postawienia jednych ,postawiliśmy następne i wtedy juz całkiem było dobrze.Spokojnie można postawić ponownie bańki.Powinna być poprawa ,a jeżęli nie no to myślę ze wtedy najlepiej sie skonsultować z lekarze,.Zdrówka życze .
A ja mysle,że powinnaś mimo wszystko skonsultować się z lekarzem...bo o ile bańki przy zapaleniu oskrzeli są okej to słyszałam,że przy zapaleniu płuc wcale nie wychodzą na zdrowie a skąd wiesz co jest dziecku? Można unikać antybiotyku podczas kataru,czy infekcji gardła i działać domowymi sposobami są jednak wypadki gdzie lekarz i antybiotyk jest konieczny...co zrobisz jak dziecko dostanie duszności?
Witam . Bańki u dziecka jak najbardziej, jednak wizyta u lekarza wskazana. Przy drobnych chorobach, przeziębieniach można unikać kuracji antybiotykiem, jednak jak córka jest podatna na zapalenia oskrzeli czy płuc......to trzeba byc ostrożnym, nic na własna rękę.
Dziękuje wszystkim za porady Byłam dzis u lekarza i dał corce jakis syrop na kaszel Jak powiedziałam ze podaje jej Ambrosol to mnie zjechał ze ambrosol jest wykrztusny i nie powinnam go podawac A jaki mam podawac zeby oczyscic oskrzela ? Powiedział tez ze syropy to sie podaje jak sa zapisane na recepcie a nie na własna reke Co do baniek to powiedział ze mozna ale ostroznie zeby krwiakow nie narobic Ale to chyba nieuniknione bo banka zawsze troche sladu zostawi Corka nadal ma goraczke Juz nie 40 ale 38 i jeszcze doszedł bol ucha A lekarz na to ze to wirus .Jutro ide do innego pediatry a pojutrze na prywatna wizyte do alergologa pulmunologa Boje sie zeby nie było powtórki z ubiegłego roku kiedy to rano wyladowałam na dyzurze z dzieckiem z 4o i 5 st goraczki przelewajaca sie przez rece a lekarz dał syrop od kaszlu i krople do nosa Na prosbe o antybiotyk odpowiedział zebym mandarynek dziecku kupiła zamiast antybiotyku Trzy godz pozniej wezwałam lekarza do domu prywatnie i okazało sie ze corka ma obustronne zapalenie płuc Mam jeszcze w takim razie pytanie o syrop przy ostrym kaszlu ,czy unikac wykrztusnych ?Bo teraz to juz mam metlik w głowie .Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odzew.
ilonasn napisał(a):Mam jeszcze w takim razie pytanie o syrop przy ostrym kaszlu ,czy unikac wykrztusnych ?Bo teraz to juz mam metlik w głowie .
Kaszel nie jest chorobą, a objawem patologii. Zawsze należy leczyć przyczynę kaszlu, nawet gdyby nie był on zbyt uciążliwy, gdyż może to doprowadzić do rozwinięcia się poważniejszej choroby, jak np. zapalenia płuc. W ostrych chorobach infekcyjnych, przeziębieniach zakażeniach dróg oddechowych ulgę odczuwa się wtedy, gdy kaszel suchy zmienia się w mokry i efektywny, z odkrztuszaniem wydzieliny. Gdy kaszel jest wilgotny (mokry, czyli produktywny) stosuje się leki wykrztuśne. Rozrzedzają one wydzielinę i ułatwiają jej pozbycie się z oskrzeli, co ułatwia oddychanie, powoduje, że wydzielina nie zalega w oskrzelach. Lekiem tak działającym jest np. ambroksol. Leki przeciwkaszlowe znajdują zastosowanie w leczeniu kaszlu suchego, uporczywego i męczącego, stosuje się je krótkotrwale. Przeciwwskazaniem do ich stosowania jest kaszel mokry, produktywny, z odkrztuszaniem śluzu. Wówczas nie wolno stosować leków przeciwkaszlowych. Dzieciom nie podaje się leków przeciwkaszlowych w leczeniu kaszlu ostrego.
W kaszlu w przebiegu zapalenia dróg oddechowych stosuje się leki objawowe (przeciwzapalne, przeciwgorączkowe – np. ibuprofen, paracetamol), w przypadku nadwrażliwości układu oddechowego na alergeny – leki przeciwuczuleniowe (np. loratadyna, cetyryzyna). W infekcjach o cięższym przebiegu wdraża się antybiotykoterapię oraz leki rozszerzające oskrzela. W zapaleniu gardła zastosowanie znajdują leki odkażające w postaci tabletek do ssania, aerozoli do gardła i płynów do płukania.
Należy utrzymywać odpowiednią wilgotność powietrza w pokoju (nawilżacz powietrza, mokre ręczniki na kaloryferze). Można stosować inhalacje z pary wodnej wdychając przez 10-30 minut znad otwartego naczynia parę - do wrzącej wody można wcześniej dodać np. napar z rumianku (należy zachować ostrożność, by nie oparzyć się gorącą wodą!). W lekkim kaszlu mogą pomóc cukierki przeciwkaszlowe lub herbata słodzona miodem, a także zwykłe cukierki lub słodki płyn. Gdy drażniący kaszel pojawi się w nocy, ulgę może przynieść wyższe ułożenie poduszki.