Witam miałem robiony Badanie MR kręgosłupa szyjnego. Od pewnego czasu bolą mnie nogi, nie robię ciężko wystarczy ze trochę pochodzę i mam wieczorem twarde łydki jak kamienie po za tym mam zimne ręce i nogi często łapią mnie skurcze w nogi i stopy. nie wiem czy to jest spowodowane ze mam ucisk worka oponowego i rdzenia kręgowego, zwłaszcza na poziomie C5-C6 Zwężenie przestrzeni płynowej zardzeniowej. A może jest jeszcze coś ważnego w tym badaniu co ma jakiś wpływ na te czynośći. Proszę o radę
Badanie MR kręgosłupa szyjnego wykonano w sekwencji SE/T1 i T2 w płaszczyznach strzałkowych, w sekwencji SE/T2 w płaszczyznach poprzecznych, równoległych do blaszek granicznych trzonów kręgów C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7.
Badanie sekwencyjne wykonano po dożylnym podaniu paramagnetycznego środka kontrastowego w sekwencji SE/T1 w płaszczyznach strzałkowych.
Dane ze skierowania:Sztywność, bóle i męczliwość mięśni kończyn dolnych.
Spłycenie lordozy szyjnej.
W trzonach kręgów szyjnych widoczne zmiany degeneracyjne typu II.
Wysokość trzonów C5 i C6 nieco obniżona.
Tarcze międzykręgowe w odcinku szyjnym mają obniżoną intensywność sygnałów i obniżone wysokości.
Na poziomie C3-C4 tarcza międzykręgowa jest obwodowo uwypuklona, z centralną, tylną wypuklina modelującą nieco worek oponowy. Na krawędziach trzonów kręgów zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze. Kanały korzeniowe zwężone.
na poziomie L4-L5 tarcza międzykręgowa jest obwodowo uwypuklona. Na krawędziach trzonów sąsiadujących kręgów, zwłaszcza po stronie prawej widoczne osteofity, które wpuklają się w kierunku kanału kręgowego i kanału korzeniowego. prawy kanał korzeniowy w znacznym stopniu zwężony, z modelacją korzenia w jego obrębie. Lewy kanał korzeniowy również zwężony ale w znacznie mniejszym stopniu.
Na poziomie C5-C6 tarcza międzykręgowa jest w dużym stopniu obwodowo uwypuklona, w tylnej, centralnej części pierścienia włóknistego widoczne ognisko uszkodzenia i centralna, podwięzadłowa przepuklina, uciskająca worek oponowy i rdzeń kręgowy. Towarzyszą temu dość duże zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów wpuklające się w kierunku kanału kręgowego.
Kanały korzeniowe są w znacznym stopniu, zwłaszcza po stronie prawej, zwężone z uciskiem korzeni w ich obrębie.
Na poziomie C6-C7 również widoczne znacznego stopnia obwodowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej z centralną wypukliną oraz dużymi zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi na krawędziach trzonów, powodującymi łącznie z obwodowo uwypuklona tarczą ciasnotę kanałów korzeniowych z dużym uciskiem korzeni rdzeniowych na tym poziomie, zwłaszcza po stronie prawej.
Na wszystkich badanych poziomach widoczne są zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze.
W blaszkach granicznych górnych uwidocznionych w badaniu, trzonów kręgów piersiowych widoczne dość głębokie guzki Schmorla.
Intensywność sygnałów z rdzenia kręgowego prawidłowa.
Po podaniu środka cieniującego nie stwierdza się obszarów patologicznego wzmocnienia.
Wnioski:
Zmniejszenie lordozy szyjnej.
Zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze,zwłaszcza na tylnych krawędziach trzonów kręgów oraz wielopoziomowa dyskopatia, łącznie powodują zwężenie przestrzeni płynowej przedrdzeniowej, ucisk worka oponowego i rdzenia kręgowego, zwłaszcza na poziomie C5-C6.
Zwężenie przestrzeni płynowej zardzeniowej.
Guzki Schmorla w blaszkach granicznych uwidocznionych w badaniu kręgów piersiowych.
--------------------------------------------------------------------------------
Lekarz opisujący: lek. Maria Maćkowska-