Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
17 maja urodziłam przedwcześnie córeczkę, był to 22 tydzień, niestety maleńka nie przeżyła. Poród był wywołany podwyższonym CRP (43) którego antybiotyki nie mogły zbić. Kiedy po porodzie można zrobić wyniki CRP żeby były wiarygodne? I czy przy nastepnej ciąży grozi przedwczesny poród?
Przykro nam bardzo. Przedwczesny poród nie był zwizany z wysokim CRP, bo on mówi tylko o stanie zaplnym w organiźmie, tylko właśnie stanem zaplnym, o którym nic nie piszesz.
A mi powiedziano, że to właśnie przez bakterie, które dostały sie do łożyska pękł pęcherz płodowy i nastąpiła akcja porodowa. Leżałam na podtrzymaniu z bardzo obfitym krwawieniem niewiadomego pochodzenia. A kiedy można zrobić to CRP i starać się o kolejne dzieciątko?
A więc winą były bakterie które spowodowały stan zaplany, bo tak jak mówię CRP to tylko marker. Wiesz samo CRP o niczym CI nie powie, należy zrobić dokładne badania i o tym musisz rozmawiać z ginekologiem i to on powinien zdecydować kiedy możecie ponownie strać się o dzidziusia.
A skąd te bakterie? W moczu podobno ich nie było, ale nie miałam robionego wymazu z pochwy, możliwe że to właśnie tam było siedlisko bakterii i to przeszło w CRP?
Skąd się wzieły bakterie to właśnie pytania do lekarza. Coś Ty się uparła z tym CRP? To marker mówiący o stanie zaplnym tylko czulszy niż OB, czy słyszałaś aby ktoś chorował przez OB?
Fakt, nie słyszałam, uczepiłam się tego, ponieważ tak zostało mi powiedziane w szpitalu... Winę za przedwczesny poród ponosi lekarz prowadzący, który nie zlecił mi żadnych badań, poza zwykłą morfologią... Bo skąd ja miałam o tym wiedzieć? I jeszcze jedno pytanie: mam PCO, zaszłam w ciążę po laparoskopii (październik 08), jakie są teraz naturalne szanse na ciążę?
Przy PCO bardzo małe ale są. Powinnaś znaleźć dobrego ginekologa a najlepiej ginakologa-endokrynologa, który oceni zarówno stan jajników, tarczycy i szczególnie w jakim stanie jest macica i drogi rodne po przedwczesnym porodzie.
Witam, dziś jest tydzień od porodu, zabolał mnie jajnik więc z czystej ciekawości zrobiłam test owulacyjny i wyszły 2 kreski! Proszę mi doradzić, co robić? Poczekać na wizytę u lekarza czy zacząć starania mimo, że to niebezpieczne?
Do pierwszego zbliżenia po porodzie musisz się dobrze przygotować – zarówno psychicznie, jak i fizycznie. Zbyt wczesne kontakty intymne mogą Ci sprawić ból, lekarze radzą aby najlepiej odczekać sześć tygodni od porodu. Wcześniejsze zbliżenie mogłoby być bolesne ze względu na niewygojone drogi rodne i krocze. Poza tym seks w czasie połogu może się skończyć zakażeniem błony śluzowej macicy bakteriami przenoszonymi przez nasienie. Zanim zdecydujecie się na pierwsze zbliżenie, idz do ginekologa, który oceni, czy rany wygoiły się i czy jesteś gotowa, by rozpocząć współżycie. Wiem, że bardzo chciałabyś zajść w następną ciążę ale nie rób tego pochopnie i skonsultuj się z lekarzem, tydzień to zbyt wcześnie.
Tak, wiem, jutro idę do lekarza by sprawdził jak się wszystko goi. Szyjka i krocze są na pewno ok, bo nie byłam nacinana. Chce też mieć pewność, że jestem czysta jak kropla wody, by nie wpuścić drugiego dzieciątka w jakieś bakterie od samego początku. Mam nadzieję, że czopki propolisowe, Lactovaginal i jogurty naturalne będą dobrą barierą ochronną.