Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
mam problem bo od jesieni mam okropny kaszel...biore na niego Zyrtec ktory mi pomagal az doczsu...Bylo tak biegalam na w-f i nagle zaczelo mnie dusic i kaszlalam jak idiotka pomogl zyrtec. i raptem za 2 dni w nocy nie spalam bo mnie dusilo i kaszlalam okolo co 10 sek . zyrtec nie pomagal. tak caly tydzien nic zastrzyki z dexavenu, antybiotyk, wziewki nic! poszlam do szpitala tam wydobrzalm i mnie wypsali. mam brac wziewki foradil. miflonide. ventolin...mialam spirometriei wyszla ok. ale teraz siedze i znowu mnie dusi i kaszle lekaRZ mowi ze to moze poczatki astmy ...ale co ja mam teraz robic??/ten kaszel jest okropny nic nie pomaga nawet nebulizator ja nie chce znow do szpitala i czy to wogule jast astma>> lekarz mowi ze 50 na 50 w takim razie skoro nie wie to czemu mi zapisuje leki na astme to jest dziwne..no i syropy przecierz przy astmie nie wolno brac syropow odkrztusnych pomozcie jestem przerazona!!!
Witam - uważam, że powinnaś udać się do pulmonologa. Nieleczone objawy, o których piszesz, mogą rzeczywiście doprowadzić do astmy. Kolejna ważna sprawa to umieć prawidłowo brać leki wziewne. Najpierw głęboki wdech nosem z jednoczesnym wypięciem brzucha i wydech ustami z wciągnięciem brzucha i od razu wziąć dawkę leku. Jeśli bierzesz potem drugi inny lek wziewny to zrób ok 15 min. przerwy po to aby po 1-ym leku zaczęły otwierać się oskrzela a kolejny lek mógł zadziałać. Uważam jednak, że pulmonolog ustawi Ci odpowiednie leki. Warto zadbać o to aby jak najszybciej pozbyć się tych dokuczliwych objawów.
Objawy, które opisujesz mogą być objawami astmy oskrzelowej tzw. epizodycznej. Podczas większego wysiłku fizycznego pojawiają się duszności (kurczą się pęcherzyki płucne), napady kaszlu, suchość w ustach itd. Najlepiej w takim wypadku udać się do alergologa. Powinien on zlecić badanie spirometrii. Bardzo dobrym lekiem jest Singular, zapobiega on przed atakami astmy tak jak np inhalator Pulmicort, a podczas ewentualnego ataku brać np Oxis lub Flixotide. Podczas ataku astmy zawsze oddychaj regularnie i pij małymi łyczkami wodę. Aha, a Zyrtec jest lekiem o działaniu antyalergicznym na pyłki, pleśnie itd. raczej na kaszel i duszności nie pomoże (może minimalnie zapobiegać jeżeli kaszel byłby przyczyną uczulenia np na jakieś pyłki).
Jezeli lezalas na oddziale pulmonologicznym i nie stwierdzono asmy,nie rozumie dlaczego faszeruja Cie lekami przecwastmowymi. Mieszkam w U.K, ale nie sadze zeby metody leczenia astmy byly inne niz w Polsce. Moja corka ma stwierdzona astme, ale nie przyjmuje zadnych lekow, dopuki nie zajdzie koniecznosc. Kiedy ma atak dusznosci,stosuje niebieski inhalator (nazywa sie Ventolin ale nazwy lekow moga sie roznic), ktory rozszeza pecherzyki plucne natychmiastowo. Jezeli potrzebuje dluzszej kuracji,gdy ataki nie mijaja, zaczyna stosowac brazowy inhalator-i musi stosowac go dluzej, nawet jak objawy ustapia. Tak jak ktos wyzej napisal,bardzo wazne jest zeby przyjmowac wziewy poprawnie. Jezeli robisz to zle, lekarstwa nie zadzialaja.Pozdrawiam.
Flixotide - to preparat "leczący". Dla mnie najlepszy jest Atrovent N. Jest świetny w formie wziewnej, a ponadto można kupić w płynie do inhalacji. W szpitalu i w sanatorium miałam właśnie inhalacje z tego preparatu. Ale jeszcze raz podkreślam, że najważniejsze jest ustawienie leczenia przez pulmonologa. Są różne leki i niestety nie wszystkie są tolerowane przez pacjentów bądź nie dają oczekiwanych efektów.
ja te wszystkie leki bralam co mi tu napisaliscie i mialam spirimetrie wyszla ok ale bylam wtedy pod wplywem bardzo mocnych lekarstw i lekarz mowi ze nie byloby sensu wierzyc wynikom
Może ktoś z was będzie potrafił pomóc. Podczas normalnego trybu życia nie mam problemów oddechowych. jednak w trakcie i przede wszytkim po wysiłku sportowym męczy mnie świszczący oddech i kaszel. Czy to może być astma wysiłkowa. Jak sobie z tym poradzić???
Może tak być. Proponuję następującą rzecz - zrób głęboki wdech nosem wypinając jednocześnie brzuch, następnie głęboki wydech ustami wciągając brzuch. Powtarzamy to parę razy. To jest tzw. ćwiczenie oddechowe polecone przez rehabilitanta.