Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam jestem tu nowa i mam dośc nietypowy problem! Moja córka ma 17 lat i w wakacje zaczeła skarżyć sie na bóle kolana wiec wybrałąm sie z nią do ortopedy który zaleciła lekarstwa na stan zapalny po tych lekarstwach przy nastepnej wizycie dał nam zestaw ćwiczeć które córka wykonywała a teraz wysyła nas na artroskopię. Tłumacząc to tym ich chrząstka jest przechylona pod niewielkim kątem co wywołuje wiekszy nacisk na chrząstek a co za tym idze szybsze sie jej scieranie po jednej stronie kolana. Tłumaczył nam że niewielkie "naciagnicie: wiazadeł bocznych spowoduje poprawne ustwienie chrzastki. Natomiast córka jak i ja sama zauważyłyśmy poprawę po ćwiczeniach ona sama nie skarży sie tak czaęsto na ból kolana oraz jak to ona nazywa "blokowanie ich" <wtedy zazwyczaj kuca lub zgina kolano ktore mozna powiedzieć "pyka">.Mimo to lekarz namawia nas na operację w prywatnej klinice lecz operacja jest refundowana i odbyła by sie dopiero za 2, 3 lata i lekarz przewiduje wtedy pogorszenie stanu jej kolan.Jak sam zaznacza nie jest to operacja ratujaca życie czy narzady ruchu lecz poprawiająca konfort życia. Sama juz nie wiem co mam mysleć boje sie ze jeśli zaczna operować jej kolana to mozę cos sie stać. Czytałam sporo na ten temat i operacja ta jest wykonywana u osbób z powaznymi uszkodeniami kolana bądź sportowców <córka ne trenuje>.