Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
hej mam pytanie. mam nadczynność tarczycy i żeby nie zajść w ciąże endokrynolog-ginekolog przepisał mi antykoncepcje Yeasminelle. co myślicie o tych tabletkach i w ogóle o antykoncepcji? tyje się? jeśli stosujecie to nie boicie się że możecie zajść w ciążę mimo wszystko? może stosować przerywany stosunek dla spokoju? słyszałam opinie że antykoncepcja niszczy organizm i można mieć potem problemy z zajściem w ciąże. to prawda?
Wszystko o czym piszesz nie znajduje jednznacznej odpowiedzi. 1. Moim zdaniem antykoncepcja "tabletkowa" nalezy do najbezpieczniejszych. Jednak komu jakie tabletki posłuża zależy tylko i wyłącznie od oragznizmu. 2. Czesto skutkiem ubocznym jest tycie ale nie dotyczy to absolutnie każdej kobiety 3. Zeby zwiekszyć skutecznośc tabletek nalezy przyjmować je systematycznie i uwazac podczas przyjmowania leków, które kolidują z tabletkami anty. Zadna anty nie jest 100% skuteczna. 4. Stosunek przerywany? Jesli chcesz to czemu nie... 5. Po tabletakch mogą wystapić problemy z przywróceniem naturalnego cyklu.
czy te tabletki są dobre to indywidualna sprawa. np moja siostra nie jest z nich zadowolona,ale może Ty będziesz miała inaczej.
ja niestety po tabletkach antykoncepcyjnych przytyłam, mam nadmiar wody, do tego jeszcze ten zły nastrój :( ale to też zależy od organizmu, mój niestety jest podatny na wady tabletek.... ;/;/;/ i właśnie zastanawiam się nad tabletkami osłaniającymi - asequrela czy jakoś tak (ostatnio reklamują). mają one zwalczyć te wszystkie wady.... czyli wszystko byłoby ok ....
Z tabletkami źle, bez nich też nie lepiej :/ Ja tabletki zmieniałam trzy razy i zawsze coś jest nie tak. Ciężko jest uciec przed skutkami ubocznymi. Można co najwyżej wybrać "mniejsze zło". Też ostatnio słyszałam o Asequrelli no i zastanawia mnie czy te tabletki działają. Fajnie byłoby nie zatrzymywać wody w organizmie, ale czy to jest możliwe? Znajdzie się ktoś kto stosuje i może się wypowiedzieć na ten temat??
czy któraś z Was stosowała asequrelle ? chciałabym opinie kogoś kto to stosował. Patrząc na skład wydaje mi się,że to naprawdę dobre tabletki na te wszystkie wady doustnej antykoncepcji ,,,
Ja z tabletkami czuję sie bardzo bezpiecznie i nie zawiodły ale po Yeasminelle miałam przez 30dni okres/plamienie po odstawieniu tabletek wszystko wrucilo do normy zaszłam w ciąze teraz biore regulon, jest ok ale poważnie myśle o spirali w końcu sie zdecyduje tylko tak to przekladam zawsze jest cos wazniejszego :/
Nie boje sie bo dużo osub znam kture maja takie bez hormonalne i wszystko jest ok po za tym uważam że naprawde warto sprubować a w razie jakich kolwiek problemuw w każdej hwili można ją usunąć jedyną przeszkodą jaką ona stanowi jest gdy kobieta jeszcze nie rodziła wuwczas lekaże odradzają to rozwiązania. Ja mam dwoje dzieci i u mnie to raczej kwestja pieniędzy, nie jest to tak tanie jak tabletki wiem ze w ciągu tych pięciu lat szybko sie zwruci i co najważniejsze nie będzie kolejnej ciąży ale nie moge sie zebrac zeby wydać tą kwote na siebie a nie kupić nic w danym miesiącu dzieciom :)
Wiesz co, jedyne co mnie przerażało o czym muwią jest ciąża mimo spirali kiedy dzieci PODOBNO rodzą sie uszkodzone i musiałabym patrzeć na cierpienie własnego dziecka, hyba nie ma nic gorszego ale tak kilka lat obserwowania i właściwie nie spodkałam się namacalnie z takim przypadniem więc albo jest to nie prawdą albo występuje niezwykle żadko. Może też byłoby to podstawą do usuniecia ciąży ale nie wiem czy potrafiłabym.