Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
niestety nic sie jeszcze nie wyjaśniło nie otrzymałem odpowiedzi Ania prześle ci link do zdjęcia jeżeli znasz się na tym proszę zobacz czy z nadgarstkiem jest wszystko ok
Niestety zdjęcie jest mało wyraźne i ciężko mi coś powiedzieć dokładnego. Myślałam,że może są to zdjęcia cyfrowe, byłoby lepiej. Ogólnie zmian urazowych nie widzę. Światło pada na niektóre szczegóły. Proszę mi powiedzieć co się dzieje z nadgarstkiem? Jakie są dolegliwości,czy był uraz?
dziękuje za analizę może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie prześle niebawem
ciężko ten uraz opisać nadgarstek jest spuchnięty lekko mała ruchliwość także przeskakuje mi coś w nadgarstku jak chwycę druga ręką i przekręcę ten chory nadgarstek czuje ewidentnie jakby nadgarstek się przemieszczał lub w środku jakaś kosteczka ? ( w miejscu po niżej palca grubego w nadgarstku od wewnętrznej strony nadgarstka ) i w czasie przemieszczenia jakby jakaś kość kosteczka ocierała o druga nie przyjemne uczucie
Uraz powstal prawdopodobnie jak pchałem samochod z 2 kilometry. Mysle ze w nadgarstku jakaś kosteczka spuchła takie domysły lub coś ze ścięgnami ?
Proponuję wykonać badanie usg stawu nadgarstkowego. Mogło dojść do uszkodzenia tfcc lub przeciążenia stawu. Proponuję maść deep relief 3-4xdziennie 5cm maści wsmarowywać w nadgarstek z obu stron.
myślałem już o USG , co to jest uszkodzenia tfcc ? to jest coś poważnego da sie to wyleczyć całkowicie ? systematycznie przed urazem ćwiczyłem na siłowni , biegałem obecnie tylko rower kocham sport chciałbym nadal byc aktywny a teraz czarne myśli mi przychodzą do głowy mogła byś w skrócie wyjaśnić "uszkodzenia tfcc " dodam , że nie odczuwam praktycznie żadnego bólu jak nadgarstek jest wyprostowany usztywniony tylko jak zginam wtedy jest ból ale nie bardzo silny
uszkodzenie tfcc jest to uszkodzenie kompleksu chrząstki trójkątnej,która znajduje się w nadg. Różne stopnie zaawansowania różnie się leczy. Wstępnie usg.