Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹DermatologDermatologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami skóry, włosów i paznokci oraz chorobami w wyniku których dochodzi to zmian w obrębie tych narządów oraz części ciała w szczególności takich jak łuszczyca, łupież, łysienie, bielactwo.
Regulamin działu
Dział „Dermatolog” zajmuje się problemami związanymi z chorobami skóry oraz dolegliwościami zdrowotnymi włosów i paznokci. Zachęcamy do jego odwiedzin nie tylko pacjentów poradni dermatologicznych, ale także kosmetologów i lekarzy tej specjalności. Tutaj wymienisz się swoją wiedzą i doświadczeniem w zakresie leczenia łuszczycy, choroby na którą cierpi około 4 procent populacji. W tym miejscu przekonasz się, że nie jesteś z tym problemem sam. Dowiedz się jak przebiega profilaktyka tego schorzenia skóry, jak łagodzić jego objawy – sprawdź co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Podejmij dyskusje także na inne, równie ważne tematy związane z dolegliwościami natury dermatologicznej. Jeżeli szukasz skutecznego leku na łupież, poproś o pomoc na forum. Dowiedz się jak radzą sobie z nim inni. Niewykluczone, iż pozyskane tą drogą informację pomogą ci pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości skórnej raz na zawsze. Masz problemy z łysieniem? Chciałbyś zahamować ten proces? Być może właśnie tutaj znajdziesz coś co cię zainteresuje.
Kilka dni temu opalałam sie, nie pierwszy raz ale za to pierwszy raz zaczęły mi wyskakiwać krosty na rekach i klatce piersiowej. Czy to może być uczulenie na słońce? Jak to mam leczyć?
Dodam, że są leki i substancje które mogą fotouczulać (niektóre antybiotyki, zioła np. ziele dziurawca, hormony, niektóre leki nasercowe, niektóre słodziki w żywności). Jeśli coś z tych rzeczy przyjmowałaś, to wzmogło problem. Niestety, trzeba unikać słońca (przynajmniej na razie), można pić wspomniane wapno (np. wersja dla alergików zawierająca dodatkowo cynk i kwercetynę). Może też ten problem pojawiać się samoistnie u niektórych osób wskutek samej aktywności słońca.
Nie, nie występował ten problem, gdyz tydzień temu sie opalałam, a w ten weekend juz mi sie to zaczęło pojawiać na słońcu. Może to truskawki bo jadłam, ale też nigdy nie było z tym problemu.
Także mam alergie na słońce ale tylko te z zagranicy. Gdy byłam w Egipcie już po 1 dniu pojawiły mi się swędzące krosty na całym ciele. W Polsce jeszcze nigdy mi się to nie zdażyło.
Podobnie ma moja mama. Od kilku lat przy pierwszych dłuzszych ekspozycjach na słońce pojawia jej sie to samo co u Ciebie. Wapno to dobry sposób, najlepsze takie dla alergików (zapytaj w aptece). Ale aby uniknać takich niespodzianek stosuj w pierwszych słonecznych dniach krem z wysokim filtrem - minimum 30, potem stopniowo uzywaj kremów z niższym filtrem. Opalanie leżąc plackiem na słoneczku raczej ograniczaj, bo przy takich objawach mogą się pojawiać plamy barwnikowe, a to nieładnie wygląda. Dbaj o skórę po każdej kąpieli słonecznej (świetny jest rodzaj panthenolu z propolisem).