Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹AlergologAlergologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób o podłożu alergicznym takimi jak alergiczne zapalenie spojówek, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry (AZS) i inne choroby atopowe. Zajmuje się również alergią pokarmową a także diagnozowaniem chorób poprzez badania diagnostyczne takie jak testy skórne, ekspozycyjne, badania serologiczne i spirometryczne.
Regulamin działu
Lekarz alergolog zajmuje się leczeniem alergii, wysypki oraz astmy mających podłoże alergiczne. Często odwiedzasz jego gabinet? Jeżeli odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, z pewnością trafiłeś we właściwe miejsce. W tym dziale znajdziesz porady oraz informacje odnośnie metod diagnozy oraz leczenia chorób alergicznych, które mogą objawiać się zapaleniem spojówek, nieżytem nosa czy też atopowym zapaleniem skóry (AZS). A może zauważyłeś niepokojące sygnały, które wysyła do ciebie twój organizm? Zastanawiasz się czy to właśnie alergia? Przedstaw swoją sytuację innym użytkownikom forum, być może właśnie tą drogą uzyskasz pomoc. Także w tym miejscu dowiesz się czegoś więcej na temat testów skórnych. Czy są one bezwzględnie skuteczne? Kiedy lepszą metodą diagnostyczną mogą okazać się testy z krwi? Na czym polega badanie IgE całkowite? Poszukujesz odpowiedzi na te i inne pytania? Odwiedź dział „Alergolog” i opisz swoje wątpliwości. Zapytaj o sposoby leczenia twojej alergii.
mam pytanie czy przy alergi 17/8(taki wynik testu) u osoby dorosłej mozna miec pieska rasy yorka ponoc one nieuczulaja czy to prawda.ten wynik jest meza a córka ma bronchit obturacyjny.prosze pana doktora o napisanie czy ta rasa jest dla alergika wskazana.bardzo dziekuje .pozdrawiam
Tak ta rasa jest wskazana dla alergików.Mam koleżankę,która jest uczulana na sierść zwierzęcą.Kupiła sobie yorka i na początku tylko troszkę kichała ale wszystko przeszło.Tylko to są psy o które trzeba bardziej dbać jego sierść zbliżona jest do włosa i trzeba częściej takiego psa kąpać.
a czy miała dużą alergie na psa ktos mi powiedział ze niema psa co nieuczula niewiem czy to prawda dzieci chciały by shih-tzu one ponoć też nieuczulają.z góry dziekuje za odpowiedz.pozdrawiam
Nie wiem jakie jej wyszły test alergiczne.Jednak ten piesek jej nie uczula.Sierśc tego psa zbliżona jest do włosa dlatego ta rasa psów wskazana jest dla alergików. O tych psach shih-tzu niestety nic nie wiem.Nie wiem czy te psy nie uczulają. jeżeli masz jakieś wątpliowści to zapytaj lekarza.A znasz kogoś(np.znajomego) kto ma yorka?
maja tez mówia ze nie uczula jedna ma shi-tzu i nie uczula tak ona twierdzi też maja włos zblizony do włosa .mielismy mieszanca to go wydalismy piesek ma bardzo dobrze.dzieci bardzo chca miec psiaka.rozmawiałam z pulmonologiem na ten temat ale niewiedział chyba o tej rasie za duzo bo stwierdził ze mam spróbowac.teraz jak bedziemy miec pieska to juz nigdy w zyciu go niewydamy choć tamten piesek ma naprawde super.pozdrawiam
rozmawiałam z weterynarzem powiedział ze moze taki piesek uczulac .alergolog tez powiedział ze moze niby grzywacz chiński tylko nie uczula.alergolog powiedział ze mozna odczulac na psa.przy krótkim pobycie z pieskami niema zadnej reakcji jedynie maz jak pogłaska psa i dotknie oczu to łzawią i ma mocno czerwone ale tak sie działo przy mieszańcu .z właścicielami az tak sie nieznamy by ich odwiedzic.weterynarz mnie wyśmiał powiedział ze te psy uczulaja.inny powiedział ze nie uczulaja .komu tu wierzyć
Nie wiem co Ci już powiedziec.Decyzje musisz podjąc z rodzina. Jak juz wiesz zdania będa podzielone na ten temat. Moja koleżanka tak jak Ci już napisalam ma pieska yorka i ja nie uczula.Na początku troszeczke kichała.Pieska ma już 1.5 i ona czuje sie dobrze.
Ja jestem uczulona na pyłki kwiatowe. Na sierść nie. Jednak byłam włascielką shih tzu i kichałam na okrągło. Testów jednak nie powtórzyłam ponieważ piesek przestał z nami mieszkać :) Nie wiem zatem czy to był zbieg okoliczności czy coś innego.....
Kichanie nasilało się podczas kąpieli pieska i suszenia sierści- włosów. Było to dość kłopotlwie bo takiego pieska kąpie się co tydzień. Jak można to nawet częściej....No i jeszcze podczas codziennego czesania....
dzieci sa zawiedzione ja tez bardzo chce miec pieska niewiem co z tym zrobić bo jak juz bedzie z nami to w życiu go nieoddam.chińskie grzywacze nieuczulaja ale one sa takie gołe niepodobaja mi sie sa podobne do kota a ich niecierpie.pozdrawiam
lena1972 =mam dwójkę dzieci , które są alergikami ( syn jest na pewno uczulony na sierść) ,ma dwa pieski rasy york ,jednego już cztery lata i nie uczulają ich .....włos yorka jest zbliżony do włosa ludzkiego i tak jak pisała ane7 kąpie się go bardzo często
mamy pieska rasy shih-tzu narazie ze strony męża nic się niedzieje jest śliczny wabi się cziko niewyobrażam sobie żeby go teraz z nami niebyło.jest problem z kąpaniem psiaka ma 3miesiace a weterynarz powiedział ze kapać psa można po pół roku a jest przybrudzony niewiem co otym myslec ma on teraz jakąś barierę ochronną i nienależy go kąpać.powiedział takze ze ten nasz piesek i yorki maja włos uczulaja mniej ale uczulaja co wy nato.pozdrawiam.jestem taka szczesliwa ze psiak jest z nami zeby szło ta alergie cholerna wyleczyc.przepraszam za to słowo ale to jest paskudne