Moj syn ma 3 miesiace. Jest karmiony piersia. Niestety cale dnie placze. Bylam z nim u lekarza, ten stwierdzil, ze wszystko jest dobrze. Mocno sie slini i pcha wszystko do buzki, jednak wg. lekarza nie ma sladu zabkowania. Noce przesypia bez zarzutu, budzi sie tylko okolo 1 na jedzenie i pieluszke. Ze wzgledu na moja chorobe, przyjmuje leki: azathioprinum i mesalazinum. Moj lekarz gastrolog twierdzi, ze moge karmic piersia, jednak lekarz pediatra twierdzi, ze w zadnym wypadku. Nie wiem co dolega mojemu maluszkowi.
Ślinienie i pchanie wszytskeigo do buziaka to kieruje na ząbkowanie.. moze powinnaś spróbowac skontaktowac sie z innym pediatrą? tak dla potwierdzenia. Podobnie z tymi lekami. Stawiałabym na zeby, ale w sumei pediatra powinnien sie znac. Ja bym poszła do innego, jeżeli masz mozliwosc. Zawsze to pewniej jesli drugi powie to samo (tylko nie idz do jakiegos co ten pierwszy pediatra poleci np...) Mam nadzieję, że małemu sie poprawi. Ps. Jak sprawiasz, że przesypia noc? Znajoma ma córeczke 9mcy ktora budzi sie w nocy kilka razy...
Witam. Zgadzam się z przedmówcą, oznaki ząbkowania , jak najbardziej jeżeli maluszek sie znacząco ślini, pcha rączki wszystko do buźki.....to dziąsła przygotowują się do wyrzynania ząbków . Dzieje się tak na długi czas przed pojawieniem sie pierwszego ząbka. W tym miesiącu życia u dzieci zwiększa sie wydzielanie śliny.
Jeżeli maluch nie ma białego nalotu na podniebieniu, języku, krostek.....nie masz czym się martwic.
Lekarz pediatra ma rację, nie wolno karmić piersią przy tych lekach. Gastrolog powinien się upewnić czy można stosować te leki przy karmieniu piersią a dopiero je przepisać!
Azatioprynao silnym działaniu immunosupresyjnym i cytotoksycznym. Ciąża i laktacja: Kategoria D. Nie stosować w ciąży i w okresie karmienia piersią. Należy stosować skuteczne metody antykoncepcji, gdy którekolwiek z partnerów stosuje lek cytotoksyczny. Wykazano obecność 6-merkaptopuryny w pokarmie kobiet stosujących azatioprynę w okresie laktacji.
Mesalazyna Ciąża i laktacja: Mesalazyna może być stosowana w ciąży tylko wówczas, gdy potencjalne korzyści dla matki przewyższają możliwe ryzyko dla płodu. Jeżeli stan pacjentki na to pozwala, zaleca się przerwanie stosowania leku podczas ostatnich 2–4 tyg. ciąży. Mesalazyna przenika do pokarmu kobiecego. Nie zaleca się karmienia piersią podczas stosowania leku.
Do każdego leku dołączona jest ulotka informacyjna i mama karmiąca powinna się z nią zapoznać, ew. zapytać w aptece zanim wykupi lek.