Witam serdecznie,
Jestem 23 letnim studentem zdrowia publicznego, od zawsze pamietam strzleanie w kolanach podczas kucania, piec lat temu doznalem kontuzji kolana (prawego) na nartach, lekarz nie podal diagnozy, dostalem zabiegi (miedzy innymi pole mangetyczne) ktore pomogly mi.
Niestety od 3 lat miewam ole kolan zwlaszcza po wysilku - typu dyskoteka... Od jakiegos czasu kolana bola czesciej, w prawym od zewnwtrznej strony czesto cos mi przeskakuje jest to raczej bezbolesne ale strasznie nieprzyjemne, zwlaszcza przy wciskaniu nogi w but lub podczas wstawania z krzesla. Odczuwam też czasem bole łokci... ogolnie strzelaja mi wszystkie wieksze stawym lokcie, kolana strasznie, nadgarstki,biodra, czesto w odcinku krzyzowym kregoslupa... bralem na wlasna reke glukozamine 1000jednostek przez dwa miesiace ale nie pomagalo. Poszedlem do ortopedy, po usg kolana stwiedzil, z mam wczesne zmiany zwyrodnieniowe w kolanach i coś z łękotką, nie powiedzial dokaldnie co, powiedzial,ze moge isc na zabieg ale to nie jest pilne jesli nie blokuje kolana... dostalem na probe przez miesiac suplement z Colagenem II (FLEXUS) i zabiegi (pole, laser i ćw). Niestety nie powiedzial mi co jeszcze moge robic, jak ratowac stawy, te inne oprocz kolan...
Podejrzewam, ze mam te zmiany spowodowane dlugim zapaleniem migdalow, ktore usunieto mi (ASO 450 przed zabiegiem) po 3 latach ciaglych angin... dostalem debecyline po zabiegu ale widac juz zmiany zaszly w moim organizmie...
Co mam robić? Czy sa jeszcze jakies zabiegi na stawy, jak sam moge im pomagac? Czy powinienem zbadac krew pod katem ASO? Może mam zapalenie stawow spowodowane bakretiami? Lekarz powiedzial, ze nie moge obciazac stawow, chcialbym wrocic na silownie bo rok temu zaczalem troszke cwiczyc, potem przerwalem... nie chce zyc jak emeryt, chce jakoś wyglądac zdrowo...
Co mogę zrobić poza tym, co proponuje NFZ? Lekarz byl malomowny nie moglem nic od niego wyciagnac, nie powiedzial jak mam sie zachowywac ...
Z gory dziekuje za pomoc...